Vragenhoek - discussie van onderwerp

Naam Onderwerp van de vraag:  id60013
De Schrijver Pierre

26/02/2006

Okegem: De Schrijver Cypriaan ca 1540
Bij opzoeking naar onze voorouders, die van Okegem afkomstig zijn, zijn wij in de 16 de eeuw belandt(1540). Dank zij een uitgave van Dhr Van Isterdael : families en Personen te Okegem; stopt onze tak hier rond 1540.

 Onze vraag; kunnen wij voor verdere opzoeking in Aalst terecht, daar betrokkene (Cypriaan DE Schrijver) afkomstig uit Geraardsbergen, rond 1540 zou zijn aangesteld als baljuw te Okegem. 

In de hoop op gunstig antwoord aanvaard,Mijnheer,Mevrouw onze beleefde groeten. 
Petrus DE SCHRIJVER --ELZENSTRAAT 8 -- 8000 BRUGGE
email: pierre.de.schrijver "at" telenet.be

VVF Aalst

01/03/2006

Okegem: De Schrijver Cypriaan ca 1540
Voor uw verdere opzoekingen hebt u een aantal keuzes; ze hangen hoofdzakelijk af wat u weet van uw oudste voorvader, en uit welke bronnen ( en dus ook hoe genunanceerd of hoe betrouwbaar ze zijn), en of u de oorspronkelijke bronnen dan wel bewerkingen geraardpleegd hebt. 
Gezien u zeer summier aangeeft dat u eindigt rond 1540  moeten we naar de toenmalige bestuurlijke situatie bekijken. 

1) er was het "land van Aalst" als instelling, dat territoriaal omvatte: een 5-tal baronieen, een groot aantal dorpen dat rechtstreeks van de graaf afhing ('s graven propre dorpen), of van andere heren, Aalst en Geraardsbergen. Maar het land van Ninove bleef grotendeels min of meer onafhankelijk ten opzichte van "het land van Aalst" als instelling. De instelling had een administratieve functie, die ze hoofdzakelijk uitoefende op het platteland. Want ze had geen administratief toezicht op de steden Aalst noch op Geraardsbergen. (en het Land van Ninove was een min of meer onafhankelijke enclave.) 
2) De juridische bevoegdheid van "het land van Aalst" kwam grotendeels toe aan het grafelijk leenhof "Ten Stene" in Aalst. Dit archief "Ten Stene" en het archief van "het land van Aalst" van de betreffende periode bevinden zich in het stadsarchief te Aalst. 
3) Het archief van Geraardsbergen (+ zijn fusiegemeenten) bevindt zich te Geraardsbergen stadsarchief. U zult wel de nuancering moeten aanbrengen, dat "afkomstig" van Geraardsbergen niet gelijkstaat met "geboren te". 
4) Het archief van Okegem bevindt zich in het stadsarchief van Ninove, maar volgens hun inventaris enkel het deel vanaf ca 1800, zie hun webpagina : (aangehecht archief.url) Voor de bescheiden van Okegem period ca 1540 zou u zich best tot hen wenden, om te weten waar die zitten. 

Het lijkt mij eerder dat je je laatste informatie "zeer scrupuleus" zult moeten verifieren. Het aantal bronnen in die periode is niet zo groot als naderhand. Er zijn geen "parochieregisters" meer. Het aantal bewerkingen die die bronnen ontsluiten zijn minimaal. Miscchien moet u ook gaan neuzen via die "laatste"persoon zijn kinderen, om te achterhalen waar de "familie" vandaan komt. Het komt erop aan niet zomaar "namen" te gaan copieren.

 Bestuurleden hebben een aantal hypotheses naar voor gebracht ( vnl Mr H Buts en Mevr M de Dijn) en ook is het nuttig de situatie geschiedkundig te bekijken (aangeleverd door Mevr De Dijn): 

A) Hieronder wat geschiedenisinfo: 

1.Een knipsel uit de databank van het LVA 
Jaargang Nr Pagina Titel Auteur 
1964 6 215 De heerlijkheid van Okegem en Idevoorde: verkoping der goederen CORNELIS Marcel 
1976 1 42 Verkoop van de heerlijkheid Okegem en Idevoorde VAN ISTERDAEL Herman 

2. Een knipsel uit een elektronische brochure met de grote lijnen van de geschiedenis der Ninoofse deelgemeenten De Heerlijkheden Okegem en Idevoorde. De vondst van een silex (geslepen steen) en zeer oude muntstukken alhier in 1854, verwijst naar een vroege vorm van bewoning langsheen de Dender. De heerlijkheid van Okegem, afhangend van het grafelijk leenhof "ten stene" te Aalst (dus persoonlijk bezit van de graaf van Vlaanderen),was naar alle waarschijnlijkheid van de 12e tot de 14e eeuw in leen gegeven aan de gelijknamige familie. De oudste bekende, " Willem van Okegem", komt met enkele andere edelen voor in een charter van 1188. Later vinden we " Goswinus van Okegem" en in 1197 "Walterus van Okeghem" als medeondertekenaar van een akte van Gillis van Boelaere.Op het einde van de 13e eeuw wordt een "Willem van Okegem" vermeld als meier van de graaf.Hij werd door ridder Hugo van der Borst vermoord. Volgens monnik-historicus Sanderus (17e eeuw) kwam Okegem in 1399 onder het gebied van de heren van Ninove. Hoelang deze laatste in het bezit van deze heerlijkheid bleven, werd niet teruggevonden. Vermoedelijk keerde de heerlijkheid terug tot de grafelijke kroon en dit tot in 1638, toen " Claudia van Liedekerke,vrouwe van Haussy" , ze met de heerlijkheid van Idevoorde (op grondgebied Okegem) tot leenpand verkreeg. Vervolgens ging het dorp over in de handen van "De familie de Boussu" tot in 1700. Weinige tijd nadien kwam de heerlijkheid in handen van "Jan-Baptiste Sturtewagen". Door openbare verkoping ging de heerlijkheid over aan "Jozef de Landre", die ze in 1782 voor 12700 gulden verkocht aan "Lodewijk-Jozef de Coninck", ridder van het Heilig Roomse Rijk, heer van Outer, Sint-Gillis,...(zie ook de Heren van Outer) . Na diens dood viel het te beurt aan "Ferdinant de Coninck" , zoon van de eerstgenoemde. Naast de dorpsheerlijkheid was er te Okegem ook de heerlijkheid van Idevoorde. Hier stond, in de nabijheid van de dorpskerk, het oud-heerlijk kasteel, dat reeds in 15e eeuw was vernietigd. Dit leengoed was achtereenvolgens in het bezit van de heer van Liedekerke, van Jan van Gistel en vande Roubaix. Het kwam in 1729 in het bezit van , "Jan-Baptiste Sturtewagen" heer van Ninove, aan wiens opvolgers het leengoed tot het einde van de 18e eeuw bleef toebehoren.

 B) Hypotheses en bedenkingen In de bron die hij aanhaalt lees ik op pagina 625 dat ene Cypriaan De Scrijvere omstreeks 1540 baljuw was van Okegem. Punt. Geboren te Geraardsbergen?? Van Isterdael vermeldt dit niet. 
In verband met onderstaande vraag, zou ik vraagsteller aanbevelen zich te verdiepen in de geschiedenis van Okegem. Wie was er de heer die de baljuw aanstelde? Kan daarover dan informatie gevonden worden in Aalst of moet die elders gezocht worden? 
Het is natuurlijk mogelijk dat er van een baljuw sporen terug te vinden zijn in het archief van het Land van Aalst. Of van het Grafelijk Leenhof van Ten Stene. Via de inventarissen moet dit met vrij grote zekerheid te achterhalen zijn. 
Okegem of tenminste heerlijkheden op het grondgebied van Okegem, hebben in de loop der jaren ook nog connecties gehad met Ninove. 
Of moet hij eerder zoeken in Geraardsbergen als hij weet dat zijn voorvader daar vandaan komt.

namens VVF Aalst, Hugo Buts, Maria De Dijn, Daniel Dossche

Amory Dean

04/02/2009

Okegem: De Schrijver Cypriaan ca 1540
U refereert aan : Cyprianus Cornelius De Schrijver. Blijkbaar de laatste schakel in menige ketting.

Een paar bedenkingen :

1. Uit Geraardsbergen ? De combinatie van Cyprianus en Cornelius als voornamen doet eerder aan Ninove denken : de abdij van Ninove draagt met name dezelfde naam.

2. Wie nog dezelfde naam draagt is Cyprianus Cornelius de Schrijver, alias Scribonius Grapheus, Cornelius, 1482-1558, zoon van Joost de Schrijver, een van de grote humanisten van de Nederlanden, die als geboorteplaats "Aalst" opgeeft, stadssecretaris werd in Antwerpen en aldaar ook overleed, weliswaar niet zonder een ruime kroost op de wereld te zetten (o.m. Alexander). Deze man schreef een hagiografie over de heilige Willem. Mij valt op dat in onze tak van de familie tot een paar generaties geleden vrijwel elke generatie haar eigen "Willem" had.

Dean Amory,  e-post:  dean_amory  ' at '  hotmail.com

De Schrijver Yvan

09/06/2012

Okegem: De Schrijver Cypriaan ca 1540
Zijn de namen van de kinderen van CYPRIANUS bekend?
  •  Er was Alexander die ook Stadssecretaris werd in Antwerpen.
  • Johannes is mij ook opgevallen, die een zoon van zou zijn
  •  en dan is er nog één die notaris werd in Haarlem.
  • Hij had een broer Joannes die ook drukker was in Antwerpen maar blijkbaar in 1543 terug naar Aalst kwam.

 Heeft hij nog broers of zussen en hadden deze kinderen die beschreven staan ?

De vraag is eigenlijk,

  • zijn er van de nakomelingen van die familie mensen in Kerksken of Haaltert gaan wonen. Op die manier zou ik mijn stamboom kunnen rondmaken.
  • Er is oo keen wapenschild van Grapheus te vinden, is dat ook van dezelfde familie of betreft het een andere tak ?

Yvan De Schrijver
email=     fcsagroep  'at'  gmail.com

Terug naar Vragenlijst     Terug naar welkompagina

Reaktie op dit onderwerp:

Uw Naam :
Uw E-mail :
Onderwerp:
Bericht :