Vragenhoek - discussie van onderwerp

Naam Onderwerp van de vraag:  200611
Willeboordse Piet

13/02/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?): Jansse (Van Ceulen) Pauwel (gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)
Pauwel en Adriaan Jansse vluchtten rond 1590 van Geraardsbergen/Aaigem naar Walcheren in Zeeland. 

Pauwel Jansse (van Ceulen) is de stamvader van de Walcherse van Keulens. Volgens zijn trouw-inschrijving in 1589 te Biggekerke (Zeeland, Walcheren) komt hij van "St Adriaens". 
- Wat is dat of waar ligt dat? Het zou kunnen liggen bij Geraardsbergen, omdat daar een abdij is met die naam en waar ze het Sint Adriaan bier brouwen. 
- De naam "Van Ceulen" (later "Van Keulen") wordt voor het eerst gebruikt bij zijn dood in 1624 te Biggekerke. 
- Ik denk dat Pauwel uit Vlaanderen komt omdat zijn broer Adriaan Jansse uit Aaigem, ± 13 km N van Geraardsbergen, kwam. Deze Adriaan trouwde ook te Biggekerke in 1594, maar heeft geen doorgaand nageslacht. 

-Wie kan mij iets meer vertellen over mijn hypothese? 
(was St Adriaen(s) een plaatsje aldaar? een parochienaam?) 
-Gaarne wat algemene informatie over uitgeweken of gevluchte Vlamingen uit de contreien van Geraardsbergen/Aaigem naar Walcheren eind 1500? 
-Wie weet iets over de afkomst van mijn Pauwel en Adriaan? 

Piet Willeboordse adres=Gruttersdreef 526, 7328 DV Apeldoorn email=ppwilleb@xs4all.nl

Dossche Daniel

13/02/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)
Bij het bekijken van de parochienamen, waarvan St (H)Adriaan (adrianus) de patroonheilige is, vinden we de volgende namen:

- Adegem (deelgemeente van huidige Maldegem), niet te verwarren met Aaigem in het dekenaat Lede en waarvan de patroonheilige St-Niklaas is. (Voor de kenners van het plaatselijke dialect van Maldegem & Adegem: Adegem wordt bijna uitgesproken als "aaigem", mijn roots liggen in de buurt).
- Elsene 
- Haacht (Vlaams Brabant)
- Handzame (West-Vlaanderen)
- Hoelbeek (tegen Bilzen)
- Houtvenne (prov Antwerpen)
- Ravels (prov Antwerpen)
- Wijgmaal (st Hadrianus) (Leuven Hasselt)

Gezien de nabijheid van  Adegem tegen de Nederlandse grens en de dialectuitspraak gok ik op "Adegem". Het blijft natuurlijk een gok.

 

Willeboordse Piet

14/02/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)

Ongeveer een jaar geleden heb ik de genealogie van de Walcherse Van Keulens afgerond. Sinds die tijd probeer ik de herkomst van de (voorouders van) de stamvader van Pauwel Jansse (van Ceulen) te vinden.

 Ik heb je suggestie op de site gezien. Ik weet niet of dat een terechte suggestie blijft na het volgende. Aaigem heb ik erzelf van gemaakt. In de huwelijksinschrijving van Adriaen Jansse in 1594 te Biggekerke staat "Ayghem" en 

a) op internet (bv http://belgium.rootsweb.com/bel/_places/bel_pla_aa.html ) vond ik dat dat de oude naam is voor "Aaigem". 
b) De vraag is ook of men toentertijd sprak (of schreef) van iemand komt van "S Adriaens" als zo iemand uit een parochie kwam met patroonheilige St (H)Adriaan (adrianus)? Ik, als protestante noordeling, weet niet hoe het gebruik op dit gebied was (is?). Op zich is het een aardige suggestie, omdat je daarmee de herkomst van de twee broers naar één locatie brengt. 
c) Een nog bijkomende vraag van mij had kunnen zijn de herkomst van de naam "Van Ceulen". Rond 1600 komt de naam Van Ceulen al regelmatig voor rond Antwerpen (bv te Bazel, Temse, 10 km ZW van Antwerpen). 

Als er aanvullende informatie nodig is dan hoor ik dat graag. Hopelijk volgen er nog vele reacties Met vriendelijk groet, 
Piet Willeboordse Apeldoorn, Nederland

Dossche Daniel

14/02/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)

Ik weet niet wat de "geplogendheden" waren in de periode ca 1590 in verband met de "trouwinschrijving van 1589". 

Wat was die trouwinschrijving? 
a) een vroeg parochieregister geschreven door een katholiek priester bij kerkelijk huwelijk? Zoals u waarschijnlijk weet voerden de besluiten van het concilie van Trente in 1563 voor de rooms-katholieken de parochieregisters in. In de praktijk duurde het evenwel vrij lang eer de meesten eraan begonnen. In Aalst was dit ca 1588, en dan nog enkel de dopen. Dan kan het goed mogelijk zijn dat op de vraag van welke parochie hij kwam het antwoord was Sint Adriaan. (toemalige schrijfwijze Adriaen). Maar zoals je uit onderstaand extract kunt lezen was voor Adegem kerk een wijziging van de patroonheilige opgetreden na het opnieuw in gebruik nemen door de katholieken van OLVrouw naar Sint Adriaan. De latere parochieregisters vermelden eerder de gemeentenaam. De vroegere geschriften dierven echter wel de patroonheilige vernoemen. 
b) een register van een andere religie 
c) een burgerlijk register?

De Sint Adrianuskerk 
Rond 1200 was er in Adegem een stenen kerk gebouwd, opgetrokken in de grijsgroene veldsteen, die vooral in de streek van Beernem voorkwam. De kerk was oorspronkelijk toegewijd aan O.L.-Vrouw, wat een bewijs was van haar hoge ouderdom. Tussen 1575-1578 gaat de kerk in vlammen op ten gevolge van de godsdienstberoerten en hetgeen ervan overblijft wordt van 1578 tot 1583 door de Calvinisten gebruikt. Na de Reformatie was de H. Adrianus patroon van de Kerk geworden.

pro Memo om die periode te situeren: 

 1566 begin beeldenstorm te Steenvoorde, 
- 1568 Alva wordt regent en laat Egmont en Hoorne onthoofden 
- 1576, 4 november Spaanse Furie te Antwerpen - 1576, 8 november Pacificatie Van Gent 
- 1577 Calvinistisch schrikbewind in Gent 
- 1584 Gent terug in Spaanse handen 
- 1585 Antwerpen valt ook in Spaanse handen

2) Adegem versus Aaigem
- er zijn pro's: nabijheid, zijn patroonheilige (weliswaar sinds kort) en de uitspraak 
- de verspreiding der namen Van Ceulen, Van Keulen, Ceulenaere, De Ceulenaere is rond Brugsevrije, Maldegem Ambacht, Noorden van Gent etc. + Noorden Provincie Antwerpen en Limburg. Maar niet in en rond de buurt van Aaigem. Zie distributie van hedendaagse familienamen in Belgie op www.familienamen.be 
- er zijn contra's de schrijfwijze Ayghem, Alhoewel: hoe zou je de uitspraak neerschrijven "Oaiegem" als dialectuitspraak van een bruidegom die dit antwoord op de vraag waar hij vandaan komt. 

3)- De proef op de som is natuurlijk: vind een geschrift uit die periode in één van de twee plaatsen met hun naam erop. (Staten van Goed?, Penningcohieren? )

Daniel Dossche (namens VVF Aalst)

Willeboordse Piet

16/02/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)
Evenals als in Vlaanderen zijn ook de kerken in het Noorden eind 16e eeuw begonnen met het registreren van huwelijk en doop (later ook begraven). Die registratie-boeken noemt men meestal (in Nederland) de D(oop)T(rouw)B(egraaf)-boeken. Het werd gedaan zowel in de RK-kerken als in de protestantse kerken. Tot 1811, toen werd de de registratie door de overheid overgenomen. 

- Heel veel kerken en kloosters op Walcheren werden in 1566 geplunderd door de beeldenstormers. 
- Rond 1575 onstonden de eerste Hervormde Gemeenten op Walcheren, waaronder ook Biggekerke. 
- Na de val van Antwerpen in 1885 kwamen ook veel uitgeweken protestanten naar Walcheren (zouden de twee broers Pauwel en Adriaan Jansse daar ook bij gehoord hebben?). Katholieken gingen ondergronds of verlieten Walcheren. Walcheren is nog steeds grotendeels protestant. 

Dus antwoord op je eerste vraag moet b. zijn, een inschrijving in het trouwregister van de de Hervormde Gemeente van Biggekerke, welk register in 1584 begint (doopboek begint in 1583) en bijgehouden werd door de dominee. 

Het zou fijn zijn als er bewijzen gevonden kunnen worden waaruit blijkt dat de aanname van Adegem waar is. Waarschijnlijk zijn er geen lijsten bijgehouden van de mensen die vertrokken. 

Met de vriendelijke groet, Piet Willeboordse

Adriaens Edgard

15/12/2006

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)

In Aaigem, kleine deelgemeente van Erpe-Mere, is geen St Adriaens kerk. Ook nooit geweest : Altijd St Amandus. 
Echter grootste concentratie van de familienaam Adriaens in gans België situeert zich op nauwelijks +- 8 km in Denderhoutem. In regio Adegem is de naam daarentegen helemaal niet courant. Eind 16e eeuw duikt Lieven of Livinus Adriaens met bijvermelding "uit Denderhoutem" op in een kwartierstaat in Noord Brabant.

Met de vriendelijke groet, Adriaens Edgard

e-mail=adriaens.eddy @ pandora.be

Dossche Daniel

15/02/2007

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)
Ik heb gisteren de uitgave in handen gehad van een boek van en over de cartograaf Joannes Blaeu anno 1665, uitgegeven in 2006 (kostprijs 30 Euro) Atlas Maior de lage landen; Peter Van Der Krogt & Joan Blaeu (uitgever Taschen, Duitsland).

Daar heb ik op de kaart de spelling en ligging opgezocht van het huidige Adegem; gespeld: Aijeghem schrijfwijze anno 1665, toen er geen eengemaakte spelling was. U beweert dat de bewuste broer uit "Aaigem" kwam, maar hoe was de schrijfwijze?

 U ziet de pro's argumenten groeien.

Met vriendelijke groeten , Daniel Dossche

Willeboordse Piet

27/02/2007

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)
Bedankt voor je alertheid, ik was het bijna vergeten.

 In de trouwinschrijving van broer Adriaen op 23 juli 1594 te Biggekerke staat "jg van Ayghem". Jouw suggestie dat hij uit het huidige Adegem zou best waar zijn, althans meer waar dan mijn aanname van "Aaigem" (hoewel?, zie "Ayghem Belgie" met Google). 

Blijft over: Volgens jou werd in 1583 (eind reformatie) de H. Adrianus patroon van de Kerk in Adegem. 
- a- Zou een uitgewekene naar Walcheren bij zijn huwelijk in 1589 kunnen zeggen dat hij "van St Adriaens" komt (broer Pauwels komt daar vandaan). 
- b - En zijn er aanwijzingen dat er in Adegem rond 1565 een Adriaen en een Pauwel geboren zijn uit een vader Jan (ze worden n.l. Jansse genoemd), die uitweken naar Walcheren. 

Met vriendelijke groet, Piet Willeboordse

Adriaens Edgard

11/10/2007

St Adriaens (Vlaanderen, Aaigem?) : Jansse (Van Ceulen ) Pauwel ( gehuwd 1589 Biggekerke Zeeland)

Werd in die tijd met Sint Adriaens niet vaak de stad Geraardsbergen aangeduid? De Sint Adriaens abdij was geruime tijd belangrijker dan het stadje zelf ... ergo

Met de vriendelijke groet, Adriaens Edgard

e-mail=adriaens.eddy @ pandora.be

Terug naar Vragenlijst     Terug naar welkompagina

Reaktie op dit onderwerp:

Uw Naam :
Uw E-mail :
Onderwerp:
Bericht :